Урок127(31.05.2023)

 ІІ. Виробниче навчання на виробництві "ОФІЦІАНТ" 4розряду.

  ОФ-4.1.3 "Обслуговування відвідувачів у торговельному залі"

  Урок №127 тема уроку: "Подача окремій сирної тарілки. Технологія приготування та правила подачі різних видів фондю".

   МЕТА уроку:

- навчити учнів правильному виконанню прийомів, що входять в операцію по темі з дотриманням вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності;

- сформувати в учнів первісні уміння по виконанню прийомів подачі сирною тарілки та дотримання вимог охорони праці. 

    Сир - ідеальне доповнення до сімейного спілкування, посиденьок невеликої компанії, а також проведення вечірки, адже сир - це вишукано, корисно і просто смачно.

   Більше того, процес подачі, сервірування і нарізання різноманітних сирів є справжнім ритуалом, який народжувався століттями.  Традиційно, на сирній тарілці повинно бути розкладено як мінімум три види сиру. Хоча, звичайно ж, необов'язково обмежуватися цією цифрою. Головне, щоб сирне асорті було підібрано зі смаком і включало в себе різні види сирів (тверді, м'які, з цвіллю, з коров'ячого, козячого, овечого молока). Плавлені сири на тарілку не викладають.

   Форма подачі сирного асорті буває різною. Так, французи впевнені, що правильна сирна тарілка - це та, на якій викладені і прикрашені не нарізані шматки сиру. На їхню думку, учасники трапези повинні самі займатися процесом нарізання. В такому випадку, крім сирного асорті подаються ще й спеціальні ножі - притому для кожного сорту сиру свій, щоб не змішувати смаки різних сирів.

    Другий варіант подачі сирної тарілки, який вітається у багатьох країнах Європи, - вже нарізані сири на блюді або дощечці. Однак незалежно від обраної форми подачі, сирне асорті має бути подано у відповідності з негласним правилом.

   Сирне асорті прийнято прикрашати фруктами, горіхами, а також пелюстками м'яти. І це не дивно, адже ідеальним поєднанням з сирами є фрукти: до м'яких сортів найкращим чином піді йдуть груші та інжир, до блакитних - стиглий солодкий виноград, до твердих - ананас і вишні. Універсальними у плані поєднання з сирами є сухофрукти і горіхи - вони будуть поєднуватися абсолютно з усіма сортами сиру.



Домашнє завдання: ознайомлення з матеріалом та оволодіння навичками нової темі.