Урок113(11.05.2023)

 ІІ. Виробниче навчання на виробництві "ОФІЦІАНТ" 4розряду.

ОФ-4.1.2"Використання столового посуду, приборів, білизни".

Урок №113 тема уроку: "Отримання та підготовка білизни для обслуговування відвідувачів".

   МЕТА уроку: 

- навчити учнів правильному виконанню прийомів, що входять в операцію по темі з дотриманням вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності;

 сформувати у учнів первісні уміння по виконанню організації підготовки білизни.

На підприємствах харчування для оформлення залу й обслуговування використовують різні види столової білизни:

- мультони - нижні покривала з фланелі, тонкої повсті або штучної тканини з прогумованим покриттям, їх застеляють безпосередньо на столи з метою захистити їхні поверхні від гарячих страв. Вони також перешкоджають ковзанню скатертин і забезпечують безшумне обслуговування столів;

- скатертини відповідають формі і розмірам столів і, як правило, звисають з усіх боків на 25-35 см. Останнім часом дедалі частіше використовуються довгі і широкі (вони утворюють красиві складки) скатертини, що сягають підлоги. Зверху вони настилаються серветками, які добирають за кольором;

- серветки використовуються великі за розмірами, так звані серветки-покривала, і гостьові серветки квадратної форми і розмірами 40 х 40, 50 х 50 і 60 х 60 см. Серветки-покривала за видом, кольором і якістю добирають під скатертину і використовують для прикрашання накритих столів;

- рушники офіціантські найчастіше мають прямокутну форму і розмір 40 х 80 см та використовуються для подання страв і обслуговування клієнтів.

Класичним матеріалом для столової білизни слугують льон і бавовна. Використовують також шовк, тонке сукно, акрил.

Найбільше забруднюються скатертини у площині кришки стола. У накритті столів виник цілий напрям, а саме - драпірування полотном. Кришку стола оббивають м'яким сукном і до його країв короткими шпильками прикріпляють "спідничку" з будь-якої тканини, що драпірується (легко складається в складки). Сама кришка стола покривається скатертиною звичайних або зменшених розмірів, з будь-якої тканини, залежно від того, якого вигляду хочемо надати столу. "

У ресторані повинно бути достатньо рушників, які використовують для полірування столового посуду і приладів.

Відповідно до розмірів кришок столів промисловість шиє скатертини та серветки таких розмірів:

- скатертини квадратні (135x135 см);

- скатертини квадратні (150x150 см);

- скатертини прямокутні (135x195 см);

- скатертини прямокутні (150x225 см);

- скатертини бенкетні (150x250 см);

- скатертини бенкетні (150x150 см);

- полотно бенкетне (шир. 150 см);

- серветки столові (46x46 см);

- серветки столові (40x40 см);

- серветки десертні кольорові (30x30 см);

- серветки спеціальні столові (60x40 см) - для спеціальних способів складання;

- серветки спеціальні столові круглі (діаметр 45 см);

- серветки персональні для накриття стола квадратні (60x60 см) або округлі;

- рушники офіціантські (40x70 см);

- рушники для протирання столового посуду (35x85 см);

- рушники для посудомийного відділення (40x100 см). 

Комплекти білизни використовуються залежно від пори року і таким чином змінюється інтер'єр торгового залу ресторану чи кафе.

 Основними формами скатертин є такі: квадратні, прямокутні, овальні, круглі.

Столова білизна має бути чистою, добре випрасуваною. Зберігають столову білизну в білизняній. Столова білизна повинна бути промаркованою, якщо використовується загальноміська пральня. Якщо підприємство має власну пральню, то маркірувати білизну немає потреби. На скатертинах або на частині полотна можуть бути виткані логотип закладу харчування, емблема або інші елементи художнього оформлення (вишивка, витканий узор тощо).  

Домашнє завдання: ознайомлення самостійно з матеріалом та оволодіння навичками.