Урок65(07.02.2023)
ІІ. Виробниче навчання на виробництві з кваліфікації "Офіціант" 3 розряду.
ОФ-3 "Виконання етапів підготовки залу до роботи та процесу обслуговування відвідувачів".
ОФ-3.2.4 "Здійснення розрахунку з відвідувачами ".
Урок 65"Здача виручки в касу".
- навчити учнів правильному виконанню прийомів, що входять в операцію по темі з дотриманням вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності;
- сформувати в учнів первісні уміння по виконанню прийомів під час роботи на обчислювальній техніці та дотримання вимог охорони праці і безпеки життєдіяльності.
Документальне оформлення реалізації товарів і продукції ресторанного господарства буфетами, барами, іншими підприємствами дрібнороздрібної мережі буде залежати від виду реєстрації готівки та способу її здавання.
Якщо підприємство застосовує реєстратор розрахункових операцій, отримана від продажу готівка повинна бути оприбуткована, а покупцю видається касовий чек. При використанні під час розрахунків з покупцями розрахункових книжок, покупцю видається квитанція із вказанням суми проданого товару. У кінці робочого дня матеріально-відповідальна особа підприємства ресторанного господарства фіксує показники роботи реєстратора розрахункових операцій або записує дані розрахункових квитанцій до книги обліку розрахункових операцій.
Торгова виручка підлягає здаванню в центральну касу підприємства: на цю операцію бухгалтер виписує прибутковий касовий ордер. Квитанція до прибуткового касового ордера із підписами головного бухгалтера, касира та відбитком печатки підприємства повертається матеріально-відповідальній особі і є підставою операції здавання виручки.
Для здавання торгової виручки у касу банку матеріально-відповідальна особа оформляє заяву на внесок готівки, квитанція від якої видається потім працівником банку матеріально-відповідальній особі як підтвердження здавання виручки.
Здавання торгової виручки через інкасатора оформляють супровідною відомістю.
Синтетичний облік товарів і продуктів у буфетах, барах, дрібнороздрібних підприємствах, магазинах кулінарії ведуть на рахунку 282.3 «Товари і продукти в закладах ресторанного господарства» за цінами продажу підприємств ресторанного господарства.
Домашнє завдання: ознайомлення з матеріалом та оволодіння навичками нової темі.