Урок25(24.11.2022)
І. Виробниче навчання на виробництві з кваліфікації "Офіціант" 3 розряду.
ОФ-3 "Виконання етапів підготовки залу до роботи та процесу обслуговування відвідувачів".
ОФ-3.2.1 "Організація процесу обслуговування ".
- сформувати в учнів первісні уміння прийомів по виконанню прийомів виконання попередньої сервіровки столів та дотримання вимог охорони праці та безпеки.
Попередню сервіровку стола виконують у процесі підготовки залу до обслуговування. Залежно від виду й характеру обслуговування ( сніданок, обід, обслуговування в денний час згідно з меню замовлених страв, банкет, чай, кава).
Для сніданку (за попереднім меню або при обслуговуванні туристів) сервіровка стола включає -пиріжкову тарілку, закусочні прибори й полотняна серветка. Залежно від запропонованого меню, може бути ще ніж для масла (кладуть на правий борт пиріжкової тарілки), чайна ложка, фужер. Закусочну тарілку в попередню сервіровку звичайно не включають, тому що страви до сніданку подають уже у відповідному посуді : закусочній тарілці, салатнику або баранчику.
Попередня сервіровка столів у денний час включає :
- за спеціальним меню (обід) - пиріжкова тарілка, столові прибори (ніж, виделка, ложка), фужер,
полотняна серветка;
- згідно з меню замовлених страв - пиріжкова й закусочна тарілки, столові прибори-ніж, виделка,
фужер, полотняна серветка.
У вечірній час - сервіровку згідно з меню замовлених страв доповнюють закусочними приборами.
Попередня сервіровка банкетного стола включає: дрібну столову, закусочну й пиріжкову тарілки, столові (без ложки), рибні й закусочні прибори, полотняну серветку, фужер. Чарки й десертні прибори сервіруються залежно від замовлення.
Для подачі чаю або кави - чайне або кавове блюдце ставлять праворуч від десертної тарілки на рівні верхнього її краю, чашку встановлюють на блюдце ручкою вправо, ложку кладуть на блюдце праворуч від чашки.
1. Мінімальне сервірування на сніданок:
1 - закусочна тарілка; 2 - пиріжкова тарілка;
3 – закусочні прибори; 4 – чайна ложка; 5-фужер; 6 - серветка.
2. Мінімальне вечірнє сервірування:
1 - столова тарілка; 2 - закусочна тарілка;
3 - пиріжкова тарілка; 4 - закусочні прибори (ніж, вилка); 5 – столові прилади;
6 - фужер; 7 – фужер для вина; 8 — чарка для горілки; 9 - серветка.
3. Мінімальне сервірування на обід:
1 - столова тарілка; 2 - закусочна тарілка;3 - пиріжкова тарілка; 4 - закусочні прибори;
5 - столова ложка; 6 - столова прибори; 7 - фужер; 8 - серветка