Урок25(24.11.2022)

  І. Виробниче навчання на виробництві з кваліфікації "Офіціант" 3 розряду. 

 ОФ-3 "Виконання етапів підготовки залу до роботи та процесу обслуговування відвідувачів".

 ОФ-3.2.1 "Організація процесу обслуговування ".

24.11.2022
Урок 25 "Виконання попередньої сервіровки столів".
МЕТА уроку:
 - навчити учнів правильному виконанню прийомів, що входять в операцію по темі з дотриманням вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності; 

- сформувати в учнів первісні уміння прийомів по виконанню прийомів виконання попередньої сервіровки столів та дотримання вимог охорони праці та безпеки.

Попередню сервіровку стола виконують у процесі підготовки залу до обслуговування. Залежно від виду й характеру обслуговування ( сніданок, обід, обслуговування в денний час згідно з меню замовлених страв, банкет, чай, кава).

 Для сніданку (за попереднім меню або при обслуговуванні туристів) сервіровка стола включає -пиріжкову тарілку, закусочні прибори й полотняна серветка. Залежно від запропонованого меню, може бути ще ніж для масла (кладуть на правий борт пиріжкової тарілки), чайна ложка, фужер. Закусочну тарілку в попередню сервіровку звичайно не включають, тому що страви до сніданку подають уже у відповідному посуді : закусочній тарілці, салатнику або баранчику.

Попередня сервіровка столів у денний час включає :

- за спеціальним меню (обід) - пиріжкова тарілка, столові прибори (ніж, виделка, ложка), фужер,

полотняна серветка;

- згідно з меню замовлених страв - пиріжкова й закусочна тарілки, столові прибори-ніж, виделка,

фужер, полотняна серветка.

У вечірній час - сервіровку згідно з меню замовлених страв доповнюють закусочними приборами.

Попередня сервіровка банкетного стола включає: дрібну столову, закусочну й пиріжкову тарілки, столові (без ложки), рибні й закусочні прибори, полотняну серветку, фужер. Чарки й десертні прибори сервіруються залежно від замовлення.

Для подачі чаю або кави - чайне або кавове блюдце ставлять праворуч від десертної тарілки на рівні верхнього її краю, чашку встановлюють на блюдце ручкою вправо, ложку кладуть на блюдце праворуч від чашки.

Домашнє завдання: ознайомлення з матеріалом та оволодіння навичками нової темі.  
Дані опису сервірування столів для сніданку, обіду, вечері, скласти схеми та підписати.

1. Мінімальне сервірування на сніданок:

1 - закусочна тарілка; 2 - пиріжкова тарілка;

3 – закусочні прибори; 4 – чайна ложка; 5-фужер; 6 - серветка.

2. Мінімальне вечірнє сервірування:

1 - столова тарілка; 2 - закусочна тарілка;

3 - пиріжкова тарілка; 4 - закусочні прибори (ніж, вилка); 5 – столові прилади;

6 - фужер; 7 – фужер для вина; 8 — чарка для горілки; 9 - серветка.

3. Мінімальне сервірування на обід:

1 - столова тарілка; 2 - закусочна тарілка;3 - пиріжкова тарілка; 4 - закусочні прибори;

 5 - столова ложка; 6 - столова прибори; 7 - фужер; 8 - серветка