Урок 98(24.03.2023)

 І. Виробниче навчання в майстерні з кваліфікації "Офіціант" 4розряду. 

 ОФ-3 "Виконання етапів підготовки залу до роботи та процесу обслуговування відвідувачів".

 ОФ-3.1.2 "Вивчення необхідного обладнання, меблів, посуду, приборів, білизни".

Урок98  Тема : "Засвоєння приймів і способів розміщення меблів із врахуванням вікон, дверей, колон і проходів".

МЕТА уроку:
 - навчити учнів правильному виконанню прийомів, що входять в операцію по темі з дотриманням вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності;

- сформувати в учнів первісні уміння по виконанню прийомів підготовки залу до обслуговування відвідувачів та дотримання вимог охорони праці.

    Після закінчення прибирання черговий метрдотель або бригадир офіціантів оглядає приміщення і тільки тоді дає розпорядження про розміщення устаткування.

    Головним устаткуванням залів є меблі. Вони бути зручними, легкими, красивими, добре піддаватися санітарній обробці, за стилем і формою повинні гармоніювати з архітектурним оформленням залу, а також бути міцними, оскільки піддаються інтенсивній експлуатації.

   Зручність їх за­лежить від відповідності антропометричним вимогам: висота сидіння, підлокітників, глибина і ширина сидіння, кут нахилу спинки стільця, висота столів. Щоб відвідувач не відчував незручності, відстань між по­верхнею столу і сидінням має складати 29~31см.

    Важливе місце в підготуванні торгових приміщень до роботи займає раціональне розміщення торгових меблів: столів, стільців, крісел, сервантів, завдяки чому створюються зручності для відві­дувачів і персоналу підприємства, а також забезпечується повніше використання площі торговельного залу.

    Розміщення меблів у залі ресторану — це свого роду мистецтво. Адже від вдало розставлених меблів залежить зручність обслуговування відвідувачів, а також раціональніше використовуються площі залу. Зорове сприйняття простору залу формується за рахунок форми і кольорової характеристики меблів. Меблі можуть підкреслювати вільний простір залу, розділяти інтер’єр або об’єднувати окремі приміщення, візуально змінювати пропорції залу. Так, наприклад, створення за допомогою меблів центрального проходу підкреслює видовженість приміщення. Водночас можна прохід дещо змістити щодо осі симетрії, і тоді розширюється простір залу.

    Розміщення меблів залежить від конфігурації торгових приміщень, форми і виду меблів, розташування вікон, дверей, колон, місцезнаходження естради, виду обслуговування. Не слід розміщувати столи на одній лінії з вхідними дверима. Кожен ряд столів повинен бути розташований точно по прямій лінії.

   У ресторанах застосовують два основні прийоми розміщення меблів: геометричний і вільний При геометричному розміщенні проходи між столами повинні бути паралельними щодо стін. Можливі такі варіанти: виділення центральних зон з широким проходом, угруповання столів з виділенням осьових проходів, а також більш рівномірне планування. Для геометричного розміщення характерне також чітке виділення підсобних столів для обслуговування або сервантів, які розміщують у зоні розташування обідніх столів, у проходах або за периметром залу.

   При вільному розміщенні меблі не підкреслюють обмежуючого периметра стін. У цьому випадку відсутні і планувальні зони. Підсобні столи розміщують як острівці в проходах, біля колон, біля входу на роздачу.  У залі, приміщення якого має форму прямокутника або квадрата, повинен бути один або два проходи шириною не менше 2 м. Головний прохід у торговому залі повинний бути 2 м, дру­горядні між групами столів - 1,0-1,5 м. Відстань між окремими столами повинна бути 0,70-0,75 м.

    Якщо приміщення ресторану має сферичну форму, то головний прохід може бути залишений по колу, а в центрі та біля стін розставляють столи. Найскладніше використовувати простір біля стін і колон: столи краще розташовувати по діагоналі, щоб усі чотири сторони були вільними і доступними для використання.

   Якщо в торговому залі використовують столи різної форми, то прямокутні краще розмістити біля стін, а круглі і квадратні -всередині. Столи прямокутної форми доцільніше ставити рядами паралельно один одному, квадратної форми - по діагоналі або в шаховому порядку, дивани розміщувати біля стін або в центрі, створюючи ізольовані лоджії квадратних столів можна скласти великі бенкетні столи. Круглі столи встановлюють найчастіше в поєднанні з квадратними. Вони додають залу особливо нарядного вигляду. Прямокутні шестимісні столи ставлять звичайно вздовж стін або посередині залу в поєднанні з круглими і квадратними столами. При розміщенні меблів у залах враховуються основні потоки відвідувачів і маршрути руху офіціантів.

Домашнє завдання: ознайомлення з матеріалом та оволодіння навичками нової темі і законспектувати. Намалювати схеми розміщення меблів у торговому залі.