Урок105 (20.04.2023)

 І. Виробниче навчання у навчальної майстерні з кваліфікації  "ОФІЦІАНТ" 4розряду.

 ОФ-4 "Виконання процесів підготовки та обслуговування спеціальних видів, банкетів і прийомів".

 ОФ-4.1.3"Обслуговування відвідувачів у торговельному залі ".

Урок 105 тема:" Прийом   замовлення і складання меню для банкетів з частковим обслуговування офіціантами, осіб, що проживають в готелях та організація  "шведського столу" .

   МЕТА уроку:

- навчити учнів правильному виконанню прийомів, що входять в операцію по темі з дотриманням вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності;

- сформувати в учнів первісні уміння по виконанню прийомів  " шведського столу"  і дотримання вимог охорони праці.

  До спеціальних форм організації харчування в ресторанах відносять такі, як шведський стіл.

        Шведський стіл

    Організація харчування за типом «шведський стіл» вирішує завдання прискорення обслуговування споживачів, а отже, збільшує пропускну здатність торгового залу. Така форма обслуговування застосовується в ресторанах, де сніданками, обідами і вечерями користується велика кількість відвідувачів. Торгові зали повинні бути світлими, добре вентильованими і вільними для створення відвідувачам необхідних зручностей. Час на отримання та прийом їжі в середньому складає: сніданок 15-20 хв, обід і вечеря 25-30 хв.

   В залежності від площі обіднього столу, розташування в залі вікон, дверей та колон, а також числа відвідувачів в залі є одна або дві роздавальні лінії. Їх встановлюють на відстані 1,5 м від стін. На решті вільної площі залу розміщують столи і стільці. Столи покривають білими або кольоровими скатертинами.

   Асортимент продукції може бути наступним:

-на сніданок - масло, ковбаса, шинка, сир, салати, овочі, млинці, сирники, каші, м'ясні, овочеві, молочні, яєчні блюда, кисломолочна продукція, соки, борошняні кондитерські вироби;

-на обід - салати зі свіжих овочів, вінегрет, оселедець, риба під маринадом, масло, сир, сметана; перші блюда - бульйон з грінками, пиріжками, другі страви - риба смажена, м'ясо відварне, голубці, котлети картопляні, морквяні; гарніри - картопля смажена, каші розсипчасті, капуста тушкована; десерт-компот, кисіль, желе і гарячі напої (кава, чай);

-на вечерю - масло, сир, ростбіф, буженина, кисломолочна продукція; гарячі блюда з риби, натурального м'яса, овочі тушковані, запіканки, блюда з сиру, випічка, чай, фрукти, соки.


Домашнє завдання: ознайомлення з матеріалом та оволодіння навичками нової темі. Скласти меню до "шведского столу".