Урок105 (20.04.2023)
І. Виробниче навчання у навчальної майстерні з кваліфікації "ОФІЦІАНТ" 4розряду.
ОФ-4 "Виконання процесів підготовки та обслуговування спеціальних видів, банкетів і прийомів".
ОФ-4.1.3"Обслуговування відвідувачів у торговельному залі ".
Урок 105 тема:" Прийом замовлення і складання меню для банкетів з частковим обслуговування офіціантами, осіб, що проживають в готелях та організація "шведського столу" .
МЕТА уроку:
- навчити учнів правильному виконанню прийомів, що входять в операцію по темі з дотриманням вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності;
- сформувати в учнів первісні уміння по виконанню прийомів " шведського столу" і дотримання вимог охорони праці.
До спеціальних форм організації харчування в ресторанах відносять такі, як шведський стіл.Шведський стіл
Організація харчування за типом «шведський стіл» вирішує завдання прискорення обслуговування споживачів, а отже, збільшує пропускну здатність торгового залу. Така форма обслуговування застосовується в ресторанах, де сніданками, обідами і вечерями користується велика кількість відвідувачів. Торгові зали повинні бути світлими, добре вентильованими і вільними для створення відвідувачам необхідних зручностей. Час на отримання та прийом їжі в середньому складає: сніданок 15-20 хв, обід і вечеря 25-30 хв.
В залежності від площі обіднього столу, розташування в залі вікон, дверей та колон, а також числа відвідувачів в залі є одна або дві роздавальні лінії. Їх встановлюють на відстані 1,5 м від стін. На решті вільної площі залу розміщують столи і стільці. Столи покривають білими або кольоровими скатертинами.
Асортимент продукції може бути наступним:
-на сніданок - масло, ковбаса, шинка, сир, салати, овочі, млинці, сирники, каші, м'ясні, овочеві, молочні, яєчні блюда, кисломолочна продукція, соки, борошняні кондитерські вироби;
-на обід - салати зі свіжих овочів, вінегрет, оселедець, риба під маринадом, масло, сир, сметана; перші блюда - бульйон з грінками, пиріжками, другі страви - риба смажена, м'ясо відварне, голубці, котлети картопляні, морквяні; гарніри - картопля смажена, каші розсипчасті, капуста тушкована; десерт-компот, кисіль, желе і гарячі напої (кава, чай);
-на вечерю - масло, сир, ростбіф, буженина, кисломолочна продукція; гарячі блюда з риби, натурального м'яса, овочі тушковані, запіканки, блюда з сиру, випічка, чай, фрукти, соки.