Урок 107 та 108(20.05.2022)Вправи :"Інструктаж з безпеки праці та пожежної безпеки на виробництві. Вимоги до офіціанта".
ІІ. Виробниче навчання на виробництві "ОФІЦІАНТ" 4розряду.
ОФ-4.1.1"Інструктаж з безпеки праці та пожежної безпеки на виробництві. Вимоги до офіціанта. Підготовка торговельного залу до обслуговування ".
20.05.2022
Урок №107
Тема уроку: Вправи :"Інструктаж з безпеки праці та пожежної безпеки на виробництві. Вимоги до офіціанта".
МЕТА уроку:
- навчити учнів правильному виконанню прийомів, що входять в операцію по темі з дотриманням вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності;
- сформувати у учнів первісні уміння по виконанню вимог до офіціанта.
ІНСТРУКЦІЯ № 4-10
ІНСТРУКЦІЯ З БЕЗПЕКИ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ПРИ ВИХОДІ УЧНІВ НА ВИРОБНИЧЕ НАВЧАННЯ І ВИРОБНИЧУ ПРАКТИКУ НА ПІДПРИЄМСТВО.
1.1. До виробничого навчання та практики на підприємстві допускаються учні, які пройшли теоретичне навчання, вступний інструктаж на підприємстві та первинні інструктажі на робочому місці.
1.2. Виконувати вимоги правил внутрішнього розпорядку підприємства та колективного договору.
1.3. Виконувати тільки ту роботу, до якої учень допущений і проінструктований з охорони праці.
1.4. Працювати тільки на справному обладнанні, справними приладами та інструментами.
1.5. При поїздці на роботу і з роботи виконувати правила дорожнього руху:
1.5.1.Не переходити і не перебігати дорогу перед рухомим транспортом.
1.5.2.Бути уважним до сигналів світлофора.
1.5.3.Стоячи на проїжджій частині безрейковий транспорт обходити тільки ззаду, рейковий – тільки спереду.
1.5.4.При зустрічному русі людей придержуватися правої сторони.
1.5.5.Не намагатися їхати в переповненому транспорті при відкритих або не зовсім закритих дверях.
1.5.6.Не сідати і не виходити із транспорту до повної його зупинки.
1.5.7.Чекати транспорт слід на спеціально обладнаних площадках, а де їх немає на тротуарах або обочинах.
1.5.8.У разі причетності пішохода до дорожньо-транспортних пригод він повинен надати допомогу потерпілому, записати прізвище та адрес очевидців, повідомити органи поліції.
1.6. Виконувати правила дорожнього руху пішоходів на території підприємства.
1.7. На території підприємства та біля його слід бути уважним до сигналів рухомого транспорту, бути обережним біля працюючих кранів, іншої техніки.
1.8. Забороняється наступати на кришки люків, перекриття ям, канав, котлованів.
1.9. Забороняється бігати по території підприємства, знаходитися без дозволу на площах, де виконуються вантажно-розвантажувальні, будівельні, будівельно-монтажні, зварювальні роботи.
1.10.Не підходити до місць пароутворення, де є витік гарячої води.
1.11.Не гратися сніжками, не кидати тверді предмети на території підприємства та за його межами.
1.12.Учень повинен бути забезпечений спец. одягом, взуттям та іншими засобами захисту відповідно нормативним документам.
1.13.Утримувати робоче місце у чистоті упродовж усього робочого дня.
1.14.Виконувати вимоги гігієни праці та виробничої санітарії.
1.15.Забороняється знаходитися в училищі в стані алкогольного, наркотичного та токсичного сп’яніння, а також вживати спиртні напої, наркотичні та токсичні речовини.
2.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ.
2.1.Надіти робочий одяг, взуття.
2.2.Отримати інструктаж, ознайомитися і з’ясувати роботу згідно завданню.
2.3.Оцінити свої теоретичні і практичні знання і уміння згідно завданню
2.4.Переконатися у тому, що обладнання, інструмент, прилади справні.
3.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ.
3.1.Дотримуватися усіх правил інструкцій з охорони праці у частка, цеха підприємства.
3.2.Без необхідності не ходити по цеху та території підприємства, не відволікати інших працівників.
3.3.Працювати на справному обладнанні та справним інструментом.
3.4.При виявленні недоліків у роботі обладнання, роботу потрібно зупинити і негайно заявити керівникові практики.
3.5.Утримувати робоче місце у чистоті упродовж усього робочого часу.
4.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ.
4.1.Зупинити всі включені прилади, вимкнути їх з електромережі.
4.2.Почистити інструмент та прилади, прибрати робоче місце.
4.3.Здати керівникові практики свою роботу, одержаний інструмент, матеріали.
4.4.Доповісти керівникові практики про помічені несправності та поломки обладнання та інструменту.
4.5.Залишити робоче місце тільки з дозволу керівника практики.
5.ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ.
5.1.При виникненні аварійних ситуацій, які можуть привести до нещасних випадків чи аварій, роботу припинити і поставити до відома керівника практики.
5.2.Подальші дії виконувати в відповідності з вимогами інструкцій з охорони праці дільниці, цеха, підприємства.
Вимоги до офіціанта.
Швидкість, чіткість, культура обслуговування в ресторані багато в чому залежить від правильної організації праці, режиму роботи офіціантів.
У закладі може застосовуватися індивідуальний метод обслуговування, при якому всі функції від прийняття замовлення до розрахунку з відвідувачем виконує один офіціант, який обслуговує одночасно 3-4 столи. Офіціанти працюють за двоступінчастим двозмінним графіком, що дозволяє перебуває у торговому залі в часи пік більшому числу офіціантів. Кожна бригада працює по 2 робочі дні через дві доби.
Робочий день офіціанта починається з розстановки столів у торговому залі симетрично щодо входу, танцмайданчика й естради. Розставив в порядок столи, офіціант приступає до отримання столової білизни, посуду, приборів. До початку роботи все це розміщується в серванті з висувними ящиками, застеленими серветками.
Забезпечивши запас посуду, столових приборів і білизни, офіціант готує предмети сервіровки: протирає прибори, тарілки, скло, потім акуратно встановлює на піднос, покритий серветкою, накриває другою серветкою, потім покриває столи скатертинами, які повинні бути добре випрані, накрохмалені та ретельно відпрасовані. Використана білизна здається в білизняну комору.
Завершенням підготовки до обслуговування є попередня сервіровка столів, що створює атмосферу гостинності, яка доповнює інтер'єр закладу ресторанного господарства і сприяє більш швидкому обслуговуванню відвідувачів.
Урок №108
Тема уроку: Вправи:" Ознайомлення з закладами ресторанного господарства. Техніка безпеки на підприємствах та попередження травматизму".
МЕТА уроку:
- навчити учнів правильному виконанню прийомів, що входять в операцію по темі з дотриманням вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності.
Домашнє завдання: ознайомлення з матеріалом та оволодіння навичками. Самостійно законспектувати урок 108.
- сформувати у учнів первісні уміння по виконанню вимог до офіціанта.