Урок 111 (05.05.2023)
ОФ-4 Виконання процесів підготовки та обслуговування спеціальних видів, бенкетів і прийомів.
ІІ. Виробниче навчання в навчальної майстерні з кваліфікації "ОФІЦІАНТ" 4розряду.
ОФ-4.1.2"Використання столового посуду, приборів, білизни ".
Урок № 111 тема уроку : "Інструктаж за змістом занять. Організація робочого місця".
МЕТА уроку:
- навчити учнів правильному виконанню прийомів, що входять в операцію по темі з дотриманням вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності;
- сформувати у учнів первісні уміння по виконанню прийомів підготовки робочого місця до роботи.
Торговельні приміщення до обслуговування готують щоденно. Приміщення старанно прибирають, розставляють меблі, отримують посуд та білизну, сервірують столи.
Організація роботи офіціантів.
Швидкість, чіткість, культура обслуговування в ресторані багато в чому залежить від правильної організації праці, режиму роботи офіціантів.
У закладі може застосовуватися індивідуальний метод обслуговування, при якому всі функції від прийняття замовлення до розрахунку з відвідувачем виконує один офіціант, який обслуговує одночасно 3-4 столи. Офіціанти працюють за двоступінчастим двозмінним графіком, що дозволяє перебуває у торговому залі в часи пік більшому числу офіціантів. Кожна бригада працює по 2 робочі дні через дві доби.
Робочий день офіціанта починається з розстановки столів у торговому залі симетрично щодо входу, танцмайданчика й естради. Розставив в порядок столи, офіціант приступає до отримання столової білизни, посуду, приборів. До початку роботи все це розміщується в серванті з висувними ящиками, застеленими серветками.
Забезпечивши запас посуду, столових приборів і білизни, офіціант готує предмети сервіровки: протирає прибори, тарілки, скло, потім акуратно встановлює на піднос, покритий серветкою, накриває другою серветкою, потім покриває столи скатертинами, які повинні бути добре випрані, накрохмалені та ретельно відпрасовані. Використана білизна здається в білизняну комору.
Завершенням підготовки до обслуговування є попередня сервіровка столів, що створює атмосферу гостинності, яка доповнює інтер'єр закладу ресторанного господарства і сприяє більш швидкому обслуговуванню відвідувачів.
Домашнє завдання : ознайомлення з матеріалом та відпрацювати. Самостійно повторити інструкцію (урок 107).