Урок 21 від 12.11.2021Розрахунок із споживачами "

 ІІ. Виробниче навчання на виробництві з кваліфікації         "Бармен" 4 розряду.

ТЕМА № 4 "Процес обслуговування споживачів".

    12.11.2021
    Урок №21
    Тема уроку: "Розрахунок із споживачами ". 
МЕТА уроку: 
- навчити учнів правильному виконанню прийомів, що входять в операцію по темі з дотриманням вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності.
- сформувати в учнях первісні уміння по виконанню прийомів розрахунків із споживачами,

Бари виконують ті ж самі функції, що і заклади ресторанного господарства різних типів. Гроші отримують безпосередньо бармени чи касир. Рецептура коктейлів виписується барменом на калькуляційних картках і затверджується керівником.

Відповідальність за гроші і матеріальні цінності покладаються на барменів чи касирів. Успішна робота ресторану, кафе, бару багато в чому залежить від використання сучасних контрольно-касових машин. На підприємствах ресторанного господарства касові машини виконують фіскальні функції, будучи основним інструментом для розрахунків зі споживачами, а для податкових органів - показником контролю за дотриманням правильності сплати податків підприємством.

За існуючою класифікацією контрольно-касові машини, які використовуються в ресторанах, поділяють на три групи:
-пасивні;
-фіскальні реєстратори;
-активні.

В умовах автоматизації виробничої і торговельної діяльності великих ресторанів доцільно використовувати комп'ютерно-касову мережу (ККМ), що об'єднує комп'ютер і касові машини.

У барах застосовуються різні методи обслуговування відвідувачів: самообслуговування, обслуговування офіціантами і комбіноване обслуговування. Споживачі можуть випити коктейль біля барної стійкі або перенести напої і різні вироби до обіднього столу (при самообслуговуванні), а також замовити напій у офіціанта. В деяких випадках замовлений напій готують біля столика замовника. Для цього використовують спеціально обладнаний пересувний візок, яким за необхідності користується бармен.


Домашнє завдання: ознайомлення з матеріалом та оволодіння навичками нової темі і законспектувати. Законспектовати самостійно:" Порядок розрахунків із споживачами за готівку та у безготівковому порядку".