Урок № 16 від 28.10.2021Інструктаж за змістом занять та організації робочого місця бармена і безпеки праці".
ІІ. Виробниче навчання на виробництві з кваліфікації "Бармен" 4 розряду.
ТЕМА № 4 "Процес обслуговування споживачів".
28.10.2021
Урок №16
Тема уроку: "Інструктаж за змістом занять та організації робочого місця бармена і безпеки праці".
МЕТА уроку:
- навчити учнів правильному виконанню прийомів, що входять в операцію по темі з дотриманням вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності.
Робочим місцем називається частина виробничої площі, де працівник виконує окремі операції, використовуючи при цьому відповідне устаткування, посуд, інвентар, інструменти. Робочі місця у закладах ресторанного господарства мають свої особливості залежно від типу закладу, його потужності, характеру виконуваних операцій, асортименту продукції, що випускається.
Площа робочого місця повинна бути достатньою, щоб забезпечити раціональне розміщення устаткування, створення безпечних умов праці, а також зручне розташування інвентарю, інструментів.
Робочі місця в цеху розташовуються по ходу технологічного процесу. Розміри виробничого устаткування повинні бути такими, щоб корпус і руки працівника перебували в найбільш зручному положенні.
Робоче місце бармена повинно бути обладнане всім необхідним для роботи устаткуванням. На підносах, покритих лляними серветками або рушником, розміщають посуд для подачі коктейлів, перевіряють наявність інвентарю (шейкера, мірного посуду, ложок, щипців, ключів для розкриття банок, пляшок із водою, штопора, рушників для протирання стійки). Все це розміщують на робочому місці бармена ліворуч.
Пляшки з напоями, сиропи, соки ставлять у визначеній послідовності на постійні місця праворуч. У одному ряду розташовують зліва направо: гарніри до коктейлів (фрукти в сиропі, здрібнені горіхи, шоколад, часточки, кружечки фруктів та ін.), а в другому ряду перед ними - графини із сиропами і соками. Перед барменом повинна міститися кухонна дошка для нарізки фруктів, цитрусових та інших продуктів.
Домашнє завдання: ознайомлення з матеріалом та оволодіння навичками нової темі і законспектувати. Інструктаж самостійно законспектувати.