Урок 26 (19.11.2020)Вимоги безпеки на виробництві та на окремних робочих місцях. Організація робочого місця та безпека праці".
ІІ. Виробниче навчання на виробництві з кваліфікації "ОФІЦІАНТ" 3 розряду.
ОФ-3.2.3"Отримання та подача страв і напоїв".
19.11.2020
Урок №26
Тема уроку :"Вправи : "Вимоги безпеки на виробництві та на окремних робочих місцях. Організація робочого місця та безпека праці".
МЕТА уроку:
- навчити учнів правильному виконанню прийомів, що входять в операцію по темі з дотриманням вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності;
- сформувати в учнів первісні уміння по виконанню прийомів, операцій з обслуговування учасників бенкету та дотримання вимог охорони праці та безпеки життєдіяльності.
ІНСТРУКЦІЯ . |
1. ЗАГАЛЬНІ ВИМОГИ
1.1.До виконанні робіт допускаються особи, які пройшли медичну комісію, первинний інструктаж з охорони праці перед початком роботи.
1.2.Перевірте санітарний стан, якість прибирання торгового, бенкетного залу, вестибюля, аванзалу, сервізної відділень, мийної, касового залу, буфета, хліборізки. Освітлення підсобних приміщень, торгового залу, стан столів, стільців, сервантів, справність візків.
1.3.Перевірте наявність достатньої кількості столового посуду, приладів, столової білизни.
1.4.Перевірте свій фірмовий одяг, взуття. Наявність: бланки рахунків, ручка, калькулятор, ручник, нарізаний ключ, носова хустка, наявність санітарної книжки з допуском до роботи, сірники, піднос.
2. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПЕРЕД ПОЧАТКОМ РОБОТИ
2.1. Одягніть фірмовий одяг і взуття, причешетесь. Перевірте наявність приладдя для офіціантів, правильно організуйте своє робоче місце.
2.2.Отримайте інструктаж перед початком обслуговування по наявності страв в меню та прейскуранті, плану роботи на день.
2.3.Дбайте про особисту безпеку і здоров'я, а також про безпеку і здоров'я оточуючих людей в процесі виконання будь-яких робіт.
3. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІД ЧАС РОБОТИ
3.1. Виконуйте тільки ту роботу, по якій пройшов навчання, інструктаж з
охорони праці і до якої допущений відповідальним за безпечне виконання
робіт.
3.2. Не доручайте свою роботу ненавченим і стороннім особам.
3.3. Під час роботи необхідно бути уважним, не займатися сторонніми справами.
3.4. Не носіть колючих предметів, які б'ються.
3.5. Виконувати роботу лише з гідно з своїх функціональних обов'язків.
3.6. Замініть скатертину що використовувалась, на чисту та розрівняйте її.
3.7. При попередній сервіровки столів тримати в лівій руці стопу закусочних тарілок, правою рукою розставляйте їх на столі, щодо центру крісла на відстані двох см від його краю.
3.8.При розкладанні приладів тримайте їх в серветках. Виделки в правій, ножі у лівій руці ручками від себе.
3.9. При обслуговуванні в номерах готелів необхідно дотримуватися правила етикету.
3.10. Предмети, необхідні до сервірування розташовуйте так, щоб найважчі знаходились у центрі підноса.
3.11. Піднос розташовують на лівій руці.
3.12.При обслуговуванні у номерах, гарячі страви і напої доставляйте у закритій посуді.
3.13.Під час руху по коридору на поворотах, обминає колони, разом з поворотом руки з підносом, повертайте корпус.
3.14. Права рука при руху повинна бути вільною і служить для під страховки при зустрічному русі гостей чи робітників готелю.
3.15. Не використовуйте посуд з тріщинами та щербинками, не використовуйте бите скло.
4. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ ПІСЛЯ ЗАКІНЧЕННЯ РОБОТИ
4.1.Після закінчення роботи вберіть зі столу весь посуд, скатертину.
4.2.Здайте посуд, прилади, скатерки та серветки.
4.3. Приберіть у сервантах, підсобних столиках, візках.
4.4.Здайте своє робоче місце майстру виробничого навчання. Переодягніться та отримавши дозвіл, йдіть додому.
5. ВИМОГИ БЕЗПЕКИ В АВАРІЙНИХ СИТУАЦІЯХ
5.1.При виникненні аварійної ситуації, яка може призвести до нещасних випадків робота припиняються.
5.2.При нещасних випадках оглянути потерпілого, викликати лікаря, або швидку допомогу і надати потерпілому першу медичну допомогу, згідно інструкції 0-06.
5.3.Для виклику швидкої допомоги подзвонити за телефоном – 103.
5.4.При появі ознак займання – припинити роботу, знеструмити обладнання в зоні пожежі чи загоряння, повідомити майстра виробничого навчання.
5.5.При виникненні пожеж, інших стихійних лих, організовано, без паніки залишити майстерню.
5.6. Для виклику пожежної команди подзвонити за телефоном – 101.
5.7. Про всі випадки аварійних ситуацій, аварій, нещасних випадків повідомити директора ліцею або його заступників.